Bij het proces om vluchtelingen aan gastgezinnen te koppelen zijn veel mensen betrokken. Marijke Jansen (72) uit Limmen draagt haar steentje bij als screener. 
Tekst: Anne Kleisen

Wat is jouw rol bij RefugeenHomeNL? 
“Eind februari zag ik op Facebook een oproep van een vriendin wie er matchmaker wilde worden voor Takecarebnb. Ik was al eerder van plan me aan te melden, maar toen dacht ik ‘Dit is het moment om mijn bijdrage te leveren aan de ellende in Oekraïne, niet meer aarzelen nu’. Uiteindelijk ben ik toen samen met 200 anderen screener geworden. Als screener belde ik de afgelopen drie maanden potentiële gastgezinnen om te kijken of ze geschikt zijn. Vanaf september ga ik aan de slag als matchmaker waarbij ik statushouders aan gastgezinnen zal koppelen”. 

Wat is je motivatie om je hiervoor in te zetten? 
“In mijn werkzame leven in het onderwijs heb ik vanuit mijn expertise Nederlands als tweede taal veel gewerkt met gevluchte studenten. Ik heb ze lesgegeven maar ook leiding gegeven aan het voorbereidende jaar voor hoger opgeleide vluchtelingen in het hbo en op de universiteit. Sinds een paar jaar werk ik voor mezelf en heb ik meer tijd om als vrijwilliger iets bij te dragen aan het vluchtelingenverhaal”.

Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt?
“Als screener heb ik nog geen vluchtelingen gesproken, alleen potentiële gastgezinnen. Wat me bij hen het meeste raakt is het warme hart van mensen die echt een grote stap zetten door te zeggen ‘Ik stel mijn huis open en ik laat twee, drie of vier vluchtelingen in mijn huishouden meedraaien’. Dat vind ik indrukwekkend en buitengewoon interessant, want iedereen heeft zijn eigen verhaal waarom hij zoiets wil doen”.

Heeft dit je kijk op de mensheid veranderd? 
 “Nee, ik ben te oud om mijn kijk op de mensheid te veranderen. Dit is het soort contact wat ik ook in mijn werk heb gehad, zoals met de gevluchte studenten. Op scholen heb ik ook veel gekeken naar hoe directeuren en leerkrachten functioneren. Als screener heb ik maar 20 of 30 minuten iemand aan de telefoon. Maar door die werkervaring heb ik vrij snel in de gaten of het realistisch is om vluchtelingen op te vangen en waar het bij die mensen echt over gaat. Toch heeft het mijn kijk wel positief beïnvloed want er was de afgelopen tijd veel negativiteit om ons heen. Het heeft me dus wel blij gemaakt”. 

Heb je tips voor (potentiële) gastgezinnen? 
“De laatste weken ben ik als screener gevraagd om mensen te bellen die al vluchtelingen in huis hebben. Daarbij heb ik verhalen gehoord hoe het nou echt gaat als je gasten in huis hebt. Wat werkt wel, wat niet en waar loop je tegenaan? Ik heb gemerkt dat de mensen bij wie het goed gaat pro-actief zijn, ze wachten niet af en weten wat er gedaan moet worden. Heel concrete dingen zoals een bsn-nummer aanvragen bij de gemeente, een speelafspraakje regelen voor een kind dat alleen is of zwemles voor een vijfjarige. Deze mensen kijken heel goed wat hun gasten nodig hebben. Een andere factor is geschikte woonruimte. Met een huisje in de tuin of een verdieping die leeg staat hou je het langer vol met elkaar. Flexibiliteit is ook belangrijk, dat je er bijvoorbeeld niet op staat om precies om 6 uur te eten maar dat je het accepteert als mensen op een ander tijdstip willen koken en eten. Ik vind het mooi dat ik door mensen bij elkaar te brengen op heel persoonlijk niveau een bijdrage kan leveren aan deze ellende”.