Als er een gastgezin is gevonden voor een Oekraïense gast, vindt er eerst een gesprek plaatst tussen de twee partijen voordat het logeren van start kan gaan. Roos Roelofs (24) uit Rotterdam is verbinder en begeleidt die kennismakingsgesprekken
Tekst: Anne Kleisen 

Wat doe je precies voor RefugeeHomeNL? 
“Als verbinder ben ik de contactpersoon tussen een Nederlandse gastfamilie en de Oekraïense gast. De Oekraïense gasten melden zichzelf bij ons aan op de doorstroomlocatie aan de Max Euwelaan in Rotterdam. In Amsterdam en Eindhoven zijn ook dergelijke fysieke locaties. Een andere route via welke ze bij ons terecht komen is als ze zich opgeven bij het online platform RefugeeHomeNL. Als gasten zich aanmelden dan volgt een intake waarin ik ze beter leer kennen. Door bijvoorbeeld te vragen naar hun hobby’s en wat ze hebben meegemaakt. Na de intake, online of fysiek bij mij, zoekt Takecarebnb in hun systeem naar een match tussen een gast en een gastgezin. Zodra die match gevonden is komen ze weer bij mij terecht. Ik bel dan eerst het gastgezin met vragen zoals of ze nog beschikbaar zijn en of ze weten wat er allemaal komt kijken bij het opvangen van een gast. Mensen moeten binnen 72 uur doorgeplaatst worden. Als er dan gastgezinnen zijn die toch niet meer willen of die de samenstelling van hun gasten niet fijn vinden, moet ik weer verder met bellen”. 

Hoe verloopt zo’n eerste kennismaking tussen gast en gastgezin?
“Het gastgezin en de gast komen bij mij op locatie. Dan voeren we een gesprek om te kijken of het klikt en of er eventuele moeilijkheden zijn waar we tegenaan lopen. Ik heb emotionele gesprekken meegemaakt. Een koppel van rond de 50 kwam voor een Oekraïense jongen van 18 die hier helemaal alleen was. Hij zat al een tijdje in de opvang, het was moeilijk om een geschikte plek voor hem te vinden. Dat koppel kwam naar hem toe en er ontstond zo’n mooie connectie aan tafel. Hij wilde graag een technische studie doen en de man van het stel werkte op de Technische Universiteit. Ze hadden zelf twee zoons van dezelfde leeftijd dus ze waren gewend aan wat jongens zoals hij nodig hadden. Die jongen was zo gelukkig met wat ze hem konden aanbieden. De vrouw ook, ze begon te huilen omdat ze zo blij was dat ze deze persoon kon helpen. Er ontstond uit het niets een enorme band tussen deze mensen die hun huis openstelden en tussen de jongen, die het echt nodig had. Het overdondert me echt hoe warm gastgezinnen kunnen zijn”. 

Wat is je motivatie om je hiervoor in te zetten? 
“Ik ben altijd al een verbinder geweest voor mijn familie, vrienden en anderen. Ik heb ook een passie voor het helpen van mensen. Ik werk al lang bij het Rode Kruis als vrijwilliger. Ik gaf onder andere psychosociale hulp aan vluchtelingen. Ik vind het prettig om mensen een luisterend oor te geven en de situatie te verlichten voor mensen in een moeilijke situatie. Het gaat me echt aan mijn hart. Vooral vrouwen die met hun kinderen hier komen en hun mannen hebben moeten achterlaten. Of als ze financieel in een moeilijke situatie zitten. Als ik ze dan kan helpen met een onderkomen waar ze even op adem kunnen komen ben ik echt heel dankbaar. Het is echt heel erg nodig dat er gastgezinnen zijn die mensen willen opvangen, het is superbelangrijk voor individuen die graag bij iemand in huis willen wonen en zo kunnen integreren. Dat moeten we echt niet onderschatten”.