Betty Hoekstra (57) uit Hoorn is programmamanager dienstverlening bij Vluchtelingenwerk Nederland. Voor ons zet ze op een rij waarvoor je terecht kan bij het inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen.
Tekst: Anne Kleisen

Voor wie?
Het inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen is bedoeld voor de vluchtelingen zelf maar kan ook bezocht worden door gastgezinnen die vragen hebben namens hun gast. Derdelanders (bijvoorbeeld Syriërs en Afghanen) die naar Oekraïne gevlucht zijn en daarna in Nederland terecht zijn gekomen, kunnen op het spreekuur voorlichting krijgen over hun juridische status. De aanwezige vrijwilligers en teamleiders van Vluchtelingenwerk spreken Engels. Als het nodig is, is er een tolk aanwezig.

Wat kan ik er vragen?
Bij het inloopspreekuur kan je terecht voor vragen over bijvoorbeeld werk, huisvesting, verzekeringen, kinderopvang, school of met de vraag waar er andere Oekraïners in de buurt verblijven.

Thema-avonden en trainingen:
Er loopt een pilot om via thema-avonden meer Oekraïners (en gastgezinnen) te bereiken. De thema’s op zo’n avond zijn bijvoorbeeld ‘culturele verschillen’ of over wat Vluchtelingenwerk kan betekenen voor gevluchte mensen. Ook zijn er verschillende cursussen en trainingen ontwikkeld. Zoals Nederlandse taallesondersteuning, arbeidscoaching of een training over hoe je psychosociale problemen voorkomt.

Wanneer?
Het aantal inloopsprekuren dat er per week gehouden wordt, is op elke locatie anders. Dit is afhankelijk van het aantal vluchtelingen dat er in de regio verblijft. Per locatie is er ongeveer één tot drie keer per week een spreekuur.

Digitaal spreekuur:
Het spreekuur is ook digitaal te bezoeken. Hiervoor maakt de vluchteling of het gastgezin een afspraak via: https://www.refugeehelp.nl/en/spreekuren. Via een live videoverbinding vindt dan het spreekuur plaats.

Waar?
De inloopspreekuren zitten vaak in of vlakbij hetzelfde gebouw als waar gevluchte Oekraïners verblijven in de Gemeentelijke Opvang. Er zijn zo’n 175 inlooplocaties verdeeld over heel Nederland. Kijk hier voor een overzicht van de locaties. https://www.refugeehelp.nl/en/get-help