Wij krijgen veel bezorgde en hartverwarmende reacties op de oorlog in Oekraïne. Gastgezinnen om nieuwe vluchtelingen op te vangen zijn hard nodig en we zijn dankbaar dat we nieuwe aanmeldingen krijgen. Hieronder de meest gestelde vragen over de situatie in Oekraïne en het werk van Takecarebnb.

Ik wil mijn huis openstellen voor vluchtelingen uit Oekraïne! Kan dat?

Jazeker! Wat mooi dat je dit wilt doen. Je kan je hier aanmelden.

Op 3 maart 2022 is besloten dat vluchtelingen uit Oekraïne een speciale status krijgen. Zo kunnen Oekraïners werken, studeren, en kunnen hun kinderen naar school in Nederland. Verder hebben ze recht of onderdak, medische zorg, sociale bijstand en financiële ondersteuning. LET OP: De logeerregeling zoals deze bekend is voor statushouders is niet van toepassing voor Oekraïners.

Door je bij Takecarebnb aan te melden, weten we door jouw intakeformulier al een heleboel basisinformatie. We nemen dan contact op voor een telefonische screening. We stellen je een aantal vragen over jouw achtergrond, gezinssamenstelling, beschikbare ruimte, etc. Momenteel wordt hard gewerkt aan het matchen van vluchtelingen en beschikbare opvangplekken. Zodra bekend is welke organisatie dit gaat coördineren, delen we (als je daarmee hebt ingestemd) jouw gegevens met deze organisatie. Voor het organiseren van praktische zaken zoals verzekeringen, onderwijs kun je terecht bij je eigen gemeente.

Bij het iemand in huis nemen komt veel kijken. Lees hier onze tips.

Sta je ook open voor iemand uit een ander land (bijvoorbeeld Syrïe of Jemen)? Laat dat dan tijdens je telefonische screening even aan ons weten.

Wat kan ik doen?

Meld je aan als gastgezin bij Takecarebnb om je huis open te stellen.

(Nog) geen gastgezin worden? Zet je in voor vluchtelingen via NL voor Elkaar. Of overweeg een gift te schenken aan het Rode Kruis of VluchtelingenWerk.

Wij danken iedereen die zich heeft aangemeld of dat van plan is namens alle mensen die gevlucht zijn en onze hulp en solidariteit hard nodig hebben.