Wanneer gasten intrekken bij hun gastgezin krijgen ze hierin begeleiding van een ondersteuner. Raymond Schönwetter (43) uit Maastricht is zo’n ondersteuner. 
Tekst: Anne Kleisen 

Wat houdt jouw werk voor RefugeeHomeNL precies in? 
“Ik ben ondersteuner. Dat betekent dat ik zowel de gasthuishoudens als de gasten ondersteun tijdens het verblijf. Ze kunnen bij mij terecht voor praktische vragen zoals ‘Hoe vraag ik een bsn-nummer aan?’ en ‘Hoe kan ik een financiële bijdrage van de gemeente ontvangen voor mijn onkosten?’. Maar ook als er frictie is tussen gast en gastgezin kunnen ze bij mij terecht. Daarnaast krijg ik werk gerelateerde vragen. De meeste gasten willen niet de hele dag op hun kamer zitten. Ze willen bezig blijven en onder de mensen zijn. Ik doe dit nu een maand. Toch heb ik op het merendeel van de vragen een antwoord. Ik doe veel onderzoek en leer ook van de andere ondersteuners en van het Leger des Heils. Ik ben er ongeveer drie uur per week mee bezig. Als de gasten aangekomen zijn probeer ik in de opvolgende dagen een afspraak te maken om langs te komen. Na dat eerste huisbezoek gaat het contact voornamelijk via app en de telefoon”.

Wat is jouw motivatie om je hiervoor in te zetten?
“Ik heb als zelfstandige een IT-bedrijf. Als IT bedrijf willen wij een bijdrage leveren aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Daarbij stimuleren wij ons team om een sociaal maatschappelijke bijdrage te leveren in ruil voor verlofuren. Ik doe dat op deze manier, anderen geven bijvoorbeeld voetballes of geven cursussen aan ouderen op gebied van cybercrime. Ik ben graag onder de mensen en draag graag kennis over. Het leek mij een leuke uitdaging omdat deze mensen uit een conflictgebied komen. Ik probeer hun situatie een positieve draait te geven met mijn aanwezigheid”.
 
Wat heeft tot nu toe het meeste indruk op je gemaakt? 
“De gasten komen allemaal uit dezelfde situatie. Maar we praten niet veel over wat hen overkomen is. Daar is de tijd te kort voor tijdens zo’n eerste huisbezoek. Ik probeer wel altijd nog een keertje langs te komen na een tijdje. Een persoonlijk gesprek is anders dan via de telefoon of app. Het is wel mooi om te zien dat de gasten zich warm ontvangen voelen door de gastgezinnen. De gastgezinnen besteden er echt tijd en energie aan om het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. Tot nu toe heb ik altijd een klik tussen de gasten en de gezinnen gezien. Dat heeft ook te maken met hoe goed er gematcht wordt. Gister was ik bij een gepensioneerd echtpaar dat twee gasten van eind twintig in huis had. Dat ging heel goed. Mijn werk is het meeste geslaagd op het moment dat de gasten een volledig zelfstandig verblijf kunnen doorbrengen. Dat ik eigenlijk niets meer van ze hoor. Of je dit werk goed kan doen is afhankelijk van je levenservaring. Tot welke bronnen je toegang hebt om iemand goed te kunnen helpen. Door mijn werk heb ik een breed netwerk en veel relaties binnen mijn vakgebied. En het sociale aspect zit sowieso in mij, ik heb een passie om mensen te helpen. Maar bovenal is het belangrijk om een luisterend oor te zijn, dan beantwoorden de vragen zich vaak vanzelf. En zelfs als je maar één leven verandert, heb je de wereld voor altijd veranderd”.